Jak zapisać postęp w June’s Journey?
Postępy w twojej grze zapisują się automatycznie w trakcie rozgrywki. Masz jednak kilka możliwości upewnienia się, że są one bezpieczne i możliwe od odzyskania:
Facebook: zalecamy powiązanie gry z kontem na Facebooku, ponieważ w ten sposób, jeśli chcesz, twoja rozgrywka będzie synchronizowana na wielu platformach i urządzeniach. Postępy można będzie przywrócić, logując się po prostu na konto na Facebooku.
Tutaj znajdziesz dodatkowe informacje na temat synchronizacji przez Facebooka.
Jeśli nie chcesz korzystać z Facebooka, możesz również połączyć swoją grę z Google lub Apple ID.
Apple ID: aby połączyć grę ze swoim Apple ID, postępuj zgodnie z instrukcjami podanymi tutaj.
Google ID: aby połączyć grę ze swoim Google ID, postępuj zgodnie z instrukcjami podanymi tutaj.
Kopia zapasowa urządzenia: jeśli chcesz, możesz również wykonać kopię zapasową danych z gry zarówno na Androidzie, jak i iOS, korzystając ze standardowych metod tworzenia kopii zapasowych: iCloud (iOS) lub Google Backup (Android 6.0+). Jeśli chcesz na przykład zmienić urządzenie na nowsze, możesz przywrócić swój postęp z kopii zapasowej. Taka metoda nie obejmuje synchronizowania między platformami (przenoszenia postępu z systemu Android na iOS i odwrotnie).
iOS:
Tutaj znajdziesz szczegółowe instrukcje tworzenia kopii zapasowej urządzenia z systemem iOS udostępnione przez Apple.
Android:
- wymagany Android 6.0 lub nowszy,
- włącz wykonywanie kopii zapasowych w Ustawieniach > Kopia zapasowa i resetowanie.
Tutaj znajdziesz szczegółowe instrukcje tworzenia kopii zapasowej urządzenia z systemem Android udostępnione przez Google.
Jak mogę połączyć grę z Facebookiem lub ID chmury?
Aby chronić swoje postępy i umożliwić synchronizację, postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami:
Otwórz grę June’s Journey i dotknij ikony koła zębatego (tj. ustawień) w prawym górnym rogu ekranu głównego wyspy.
Wybierz kartę „Społeczność”.
Dotknij przycisku „Edytuj połączenia”
Wybierz swoją preferowaną metodę (konto Facebooka, Apple lub Google) i zaloguj się.
Pozwól grze na pełną synchronizację, zanim zamkniesz aplikację.
Czy mogę grać na wielu różnych urządzeniach?
Tak! Aby grać na różnych urządzeniach, takich jak telefon, tablet czy przeglądarka, i kontynuować tę samą grę, musisz połączyć grę z kontem Facebooka. Połączenie z Facebookiem nie jest konieczne do gry, oferuje jednak korzyści w postaci synchronizacji postępów pomiędzy platformami.
Możesz także wybrać zapisywanie postępów za pomocą Apple ID (iOS 13+) lub Google ID (Android). Te opcje świetnie się sprawdzą, jeśli chcesz zapisać dane, lecz są w stanie synchronizować wyłącznie urządzenia korzystające z tego samego systemu. Możesz więc synchronizować iPhone’a z iPadem lub telefon z Androidem z tabletem z tym samym systemem, ale nie masz możliwości synchronizacji pomiędzy tymi systemami.
Musisz też pamiętać o kilku ważnych kwestiach:
Jeden plik zapisu na urządzeniu: Na swoim urządzeniu możesz posiadać tylko jeden aktywny zapis gry. Uważnie wybieraj główny zapis.
Łączenie kont: Jeśli zdarzyło ci się już grać w June’s Journey na urządzeniu przenośnym i komputerze, zsynchronizowanie oznacza, że musisz wybrać JEDNĄ z tych rozgrywek, którą chcesz kontynuować. Druga z nich zostanie usunięta i po synchronizacji nie będzie można jej odzyskać.
UWAGA: jeśli zdecydujesz się wyłączyć synchronizację mobilnej wersji gry z grą na Facebooku (odłączyć ją), na swoim urządzeniu zaczniesz grę od początku, tak jakby to była twoja pierwsza rozgrywka.
Co warto sprawdzić przed dokonaniem synchronizacji gry?
Przed połączeniem gry z kontem Facebooka lub ID chmury, wykonaj działania z poniższej listy, by ochronić swoje postępy:
Potwierdź swoje główne konto: sprawdź swój poziom i numer sceny na głównym urządzeniu. To „zapis docelowy”, który chcesz zachować.
Zrób zrzut ekranu identyfikatora użytkownika: 12-znakowy identyfikator znajdziesz na dole ekranu wczytywania lub w dziale Pomocy menu ustawień. Dzięki identyfikatorowi dział wsparcia będzie w stanie odzyskać twoją wyspę.
Jedno urządzenie, jeden zapis: pamiętaj, że na swoim urządzeniu możesz posiadać tylko jeden aktywny zapis gry. Jeśli spróbujesz zsynchronizować z tym urządzeniem inny zapis, oryginalny zostanie bezpowrotnie usunięty.
Sprawdź logowanie na Facebooku: upewnij się, że konto Facebooka zalogowane w przeglądarce urządzenia to to samo konto, którego chcesz użyć do gry.
Stabilne połączenie: upewnij się, że korzystasz ze stabilnego połączenia Wi-Fi. Przerwane połączenie w trakcie pierwszej synchronizacji może spowodować błędy.
Co oznacza „Wybierz zapis gry”?
Gdy zalogujesz się do usługi chmurowej (takiej jak Facebook) na nowym urządzeniu, gra może wykryć dwa różne zapisy: jeden przechowywany lokalnie na urządzeniu i drugi w chmurze. Uważnie sprawdź, który zapis chcesz zsynchronizować.
Aby wybrać odpowiedni zapis, porównaj:
Najwyższą odblokowaną scenę
Poziom i liczbę gwiazdek
Datę ostatniej gry
Uwaga: gdy wybierzesz jeden zapis, drugi zostanie nadpisany i nie będzie już można go odzyskać. Zwykle należy wybrać zapis z najwyższym poziomem.

Co się stanie, jeśli odłączę swoją grę od Facebooka lub ID chmury?
Jeśli wstrzymasz synchronizację lub odłączysz grę mobilną od Facebooka lub ID chmury, postępy powiązane z tym połączeniem mogą zostać usunięte z urządzenia, a ty zaczniesz grę od początku (poziomu 1). Przed dokonaniem jakichkolwiek zmian w połączeniach, zawsze upewnij się, że masz kopię zapasową swoich postępów.
Czy mogę połączyć więcej kont gry?
W danym czasie nie możesz posiadać więcej niż jednego konta na danej platformie lub w serwisie społecznościowym. Więcej informacji: https://www.wooga.com/legal/pl/terms-of-service.
Pamiętaj, że możesz połączyć tylko jedną rozgrywkę z jednym kontem Facebooka lub Apple/Google ID. Jeśli masz dwie różne gry na dwóch urządzeniach i spróbujesz połączyć obie z tym samym kontem Facebook lub ID chmury, jedna z nich zostanie trwale nadpisana.